Tuesday, August 23, 2016

Friday, June 5, 2015

PROGRAM AFFILIATE

            Pay-per-Sale (PPS)

             Jenis program affiliate yang pertama ini merupakan jenis yang biasa akan anda temui
            di pasaran tak kira di pasaran luar negara mahupun Malaysia.

Maksud program affiliate pay-per-sale ialah mereka yang menyertai sesebuah program affiliate jenis ini akan dibayar komisyen berdasarkan setiap jualan yang berjaya agen affiliate tersebut hasilkan melalui link affiliate dia.

Pendek kata, anda haruslah membuatkan prospek yang anda promosikan link affiliate kepadanya membuat tempahan dan belian bagi sesuatu produk yang anda promosikan.





Kalau tiada jualan yang anda buat, tiadalah komisyen dalam bentuk wang ringgit yang boleh anda jana.

Di sini saya berikan anda satu contoh, jika anda mempromosikan program  The Millionaire Brain  http://jasruljamal.com/brain.HTML . Harga ebook tersebut dijual oleh penulis ebook tersebut ialah RM150 Komisyen akan di beri sebanyak RM75 iaitu 50% jika jualan melalui link affiliate berjaya dilakukan.

Jika anda berjaya menjual ebook tersebut melalui link affiliate anda, maka RM15 akan dibayar kepada anda oleh penulis ebook tersebut.


            Pay-per-Lead (PPL)

            Program affiliate bagi kategori ini boleh saya katakan ianya yang paling mudah untuk
            anda jana pendapatan. Konsepnye begini…Setiap leads (prospek) yang berjaya anda
bawa ke laman squeeze page atau optin page bagi pengusaha program affiliate jenis PPL ini seterusnya jika lead tersebut mendaftarkan email mereka di laman squeeze page tersebut, anda akan mendapat komisyen.

Pada kebiasannya jika di pasaran Malaysia ini, purata bagi komisyen yang biasa ditetapkan oleh pengusaha program affiliate ini adalah diantara RM0.30-RM1.00

Kira lumayan la ni juga kan. Anda hanya mempromosi squeeze page mereka ini (biasanya produk percuma yang akan ditawarkan di laman-laman tersebut), dan anda akan dapat komisyen seperti nilai yang telah dinyatakan di atas.

Ianya juga lebih mudah kerana ia tidak memerlukan prospek untuk membeli apa-apa. Hanya daftarkan email untuk dapatkan produk percuma daripada pihak pengusaha program affiliate tersebut.

Untuk mengetahui program-program affiliate berbentuk PPL ini yang terbaru, anda boleh rujuk di laman berikut dari masa ke semasa:


           
            Pay-per-Click (PPC)

Sekarang kita telah tiba di kategori program affiliate yang terakhir iaitu Pay-per-Click atau orang biasa panggil PPC.

            Perlu saya nyatakan, buat masa ini di Malaysia masih belum ada program affiliate ini
            dianjurkan. Hanya dari luar negera sahaja.
           
            Konsepnya untuk setiap link yang anda promosikan dan jika ada orang klik pada link
tersebut, anda akan diberi komisyen dalam bentuk sen. Ini pada kebiasannya tergolong dalam program buat duit dengan pengiklanan.

Untuk lebih lanjut anda boleh ke laman berikut jika anda berminat dengan program seperti ini:

SEMOGA BERJAYA


Monday, April 27, 2015

RAHSIA Twitter

Twitter mendapat sambutan hangat dalam arena bisnes kerana dengan cepat berkembang dalam populariti yang memikat jutaan pengguna yang boleh pilih update ‘follow’ daripada mereka yang pengguna minati. 

Twitter menawarkan sistem flexible API yang membenarkan pemaju-pemaju ‘third party’ mencipta plugin dan aplikasi Twitter yang meningkatkan fungsi keseluruhan akaun mereka.
Salah satu servis ini ada di http://www.SocialOomph.com  di mana anda boleh dirikan mesej tegur sapa automatik yang mengucapkan terima kasih kepada mereka yang mengikut anda untuk menjadi kenalan, di samping mampu mempromosikan squeeze page, tawaran insentif atau hadiah sebegitu.



Inilah cara yang hebat untuk membina list dalam pasaran niche anda, ketika mewujudkan hubungan dengan mereka yang memilih untuk mengikuti update anda. 
Dengan Twitter, anda dengan cepat membina profil yang mempamerkan URL laman web dan foto anda, di samping menyatukan kata kunci dalam medan bio anda untuk menggoda pelawat ke page anda di mana-mana kata kunci serupa dimasukkan dalam enjin carian Twitter.
Satu perkara untuk diingatkan ketika mengguna Twitter sebagai saluran pemasaran ialah lebih interaktif anda, lebih pendedahan anda akan terima. 


Setiap post yang anda hantar melalui akaun Twitter anda akan menuju ke mereka yang mengikut anda, selain itu, post anda akan disusun dalam page profil utama anda supaya pengikut-pengikut baru boleh melihat update sebelum ini.
Twitter adalah alat yang amat berguna apabila mengendalikan kajian niche atau menguji perkembangan pasaran. 



Dari surat khabar ke televisyen, Twitter telah menjadi cara yang mudah membuat post amaran dan berita terkini, dan sebagai usahawan online, anda boleh mempergunakan maklumat ini untuk menentukan apakah yang pasaran sasaran anda sedang bertindakbalas dan apa yang pasaran kini minati dengan mengikut perkembangan mereka yang diwujudkan dalam pasaran atau industri anda dan memerhatikan siaran terkini dan pengumuman pelancaran.

Monday, April 11, 2011

ORI VS FAKE

          Assalamualaikum & Salam Sejahtera


HAAA boring betul la aku sekarang ni banyak betul la barangan Fake (TIRUAN) ni di pasaran mengapa ini berlaku. Jawapan nya senang aje PERMINTAAN atau demand yer kerana permintaan yang banyak dan pengeluaran nya kurang ataupun mahal maka ramailah yang mengambil kesempatan. Maka berlakulah lambakan barangan tiruan ni.

          Kalau peniaga yang jujur tak apa ni ada sesetengah tu yang ambil kesempatan terhadap pengguna dengan mengatakan barangan ni ori dan menjualnya dengan harga ori. Kalau tak berhati hati kita akan terkena dengan peniaga kejam Kita walaupun tahu mengenai barangan tiruan ni tapi kita kadangkala terlepas pandang contoh Handphone berapa ramai yang benar benar tahu mengenai ORI atau AP kalau ori pun berapa ramai yang tahu Casesing Ori atau telah di tukar, bateri yang ori atau local dan Headset. Kadang kala terdapat peniaga yang rakus dia menukar semua aksesori  handphone ni dengan tiruan dan menjual aksesori yang ditukar kan tadi sebagai barangan  aksesori. sekarang ni ramai pakar tiru dan teknologi canggih




Saturday, April 2, 2011

Senjata peniaga Kecil

Assalamualikum dan salam sejahtera




Fuhh dah lama jugak saya tak update blog saya ni ok seperti yang saya janjikan dulu dalam perang pemasaran apa yang peniaga kecil mampu lakukan. Sejata pertama adalah sosial .... bukan gejala sosial yerr. ni maksudnya perhubungan antara peniaga dan pelangan. Peniaga kecil lebih mesra dengan pelangan kadang kala seperti saudara dekat ini dapat membantu jualan semula dimana mereka sudah menjadi pelangan tetap jika kita pandai menjaga mereka tidak mustahil mereka tidak lari ke tempat lain.



       Senjata kedua adalah perkhidmatan Peniaga Kecil boleh memberi perkhidmatan delevery atau pun menerima pesananan Email, SMS ataupun telefon ini bagi memudahkan pelanggan dan  memuaskan hati pelangan ini kerana kita semakin sibuk dengan pekerjaan kadang kala tu pukul 11 baru balik ke rumah jadi jika kita ada perkhidmatan delevery kita pasti akan deicari. Kita juga boleh menanbahkan jualan dengan membuat cross sale iaitu sebelum pelangan membuat pembayaran kita beri mereka produk tambahan yang membuatkan produk utama lebih berkesan atau kita berikan tawaran hebat.

       Satu lagi yang boleh kita gunakan ialah blog untuk berkongi kemahiran kita dengan pelangan kita juga boleh membuat jualan dengan memberikan mereka info mengenai tool yang boleh menyenangkan kerja mereka atau memberi perkidmatan untuk memudahkan mereka seperti Design website, Baner, Heade, Name card, Flyer.

      Kita juga boleh buat flyer murah dengan desing sendiri dan print sendiri.dan di edarkan di tempat tumpuan orang ramai. kita juga boleh buat sticker kereta dan diedarkan kepada adik beradik saudara mara rakan rakan. kita juga boleh gunakan radio buruk untuk menyebarkan aktiviti kita setiap organisasi baik di pejabat, kilang, sekolah, kampung  mesti ada pemberita CNN yang akan menyebarkan berita panas dendan pantas jadi gunakan mereka ini sebagai medium hebahan kita. dengan syarat kita  mesti bagi  panas lagi sensasi berita kita tu.

    Free gift ni semua orang sukakan walaupun hanya sekotak tissu pelangan pasti akan ingat kita lebih lebih lagi jika kita beri secara suprise. Kita juga boleh berikan hadiah sewaktu hari lahir pelangan kita mesti menghargai kita. yup senjata peniaga kecil ialah tambat hati pelangan itu yang tidak dapat diberikan oleh peniaga besar.

Monday, March 21, 2011

Pakatan Barat Serang LIBIYA.


Assalamualikum dan Salam sejahtera

          Aku terperanjat mendengar Pakatan Barat menyerang Libiya. Malang sungguh bagi Libiya kerana terpaksa menerima serangan dari 3 buah segara serentak. Ini semua kerakusan Amerika yang kononnya menjadi polis Dunia cuba mengamankan negara bermasalah. pelikan. Tapi itu lah dunia sekarang.

        Tapi bukan ini persoalan pokok yang aku nak ketengahkan aku nak ceritakan di malaysia juga sedang berlaku peperangan...... HAA Biar BETUL MALAYSIA BERPERANG. Ya betul. Setiap masa. Syarikat besar sedang berperang dengan Syarikat Kecil. Ini dapat kita lihat dimana perang iklan di TV dimonopoli oleh syarikat besar,  mereka menguasai masa tayangan perdana dan mereka mampu menaja acara acara besar. Bagaimana dengan syarikat kecil yang tak mampu untuk meletakkan iklan di TV. kadang kadang tu Iklan lagi panjang dari cerita.

         Kita lihat pula surat khabar sekarang ni tebal sebab iklan yang banyak aku sekarang boring nak beli paper sebab sekarang ni mereka berlumba lumba meletakkan iklan di akhbar utama. Aku lebih senang layari internet. Bukan nya murah nak letakkan iklan kat paper ternama sekarang ni kurang kurang pun kena ada Rm 500 baru boleh letak iklan sejemput.

        Tempat tempat yang dipenuhi orang ramai turut dipenuhi dengan papan iklan.sampai kat toilet pun ada iklan ahhaaa Tiang tiang lampu pun habis di make up dengan baner color color. Kat tepi tepi highway habis semua dipacak papan iklan billboard kadang kadang tu sampai nak eksiden sebab telampau baca iklan besar besar kat tepi highway. Lapangan Terbang jugak penuh dengan iklan, Stesyen Bas pun jadi mangsa ahhhaakkk

       Sekarang ni semua BAS, LRT, Teksi, Kapal Terbang, Keretaapi habis semuanya ditutupi dengan jenama besar besar, tak pernah lagi la aku tengok iklan "Kedai Buah Ahmad" ada kat kapal terbang. tapi teringin jugak nak la nak tengok mungkin satu hari nanti ada terpampang sapa tau kan. Syarikat besar menggunakan senjata canggih dan besar dalam peperangan mereka , untuk menjadikan mereka kuat dan digeruni pesaing.

Esok Aku sambung lagi kali ni pasal senjata yang di gunakan oleh peniaga kecil untuk menagkis serangan peniaga besar.



    

Wednesday, March 16, 2011

PEMENANG GA PERTAMA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Terima kasih kepada semua blger yang menyertai First Ga JOMMARKETING setap pertandingan mesti ada pemenang nya kan jadi sekarang saya ingin mengumumkan pemenang Giveaway ialah ,,,,,,,,,ffairyku-bebas.blogspot.com/. kerana ia menepati semua aspek yang diperlukan terima kasih kerana berkongsi dengan saya cara anda marketing kan blog anda 


di sini saya ingin memohon maaf kerana terpaksa ambil sedikit masa untuk uplopad iklan baner semua perserta Ga ini disebab kan masalah teknilal my lappy (laptop) masuk hospital demam (ada virus) not from internet but from my friend thumb drive aghh tensionnya tak bess guna lappy orang lain nak edit baner tu. mintak maaf sesangat sangatnya bila dah dapat lap top saya tu saya akan buat seberapa segera di harap fairyku bebas dapat memberikan alamat lengkapnya pada saya utuk urusan penghantaan hadiah dengan SMS saya di 0195594704 sms dari orang lain tidak akan dilayan aaahhakk 
di harap fairyku bebas dapat sms segera ok tq. LUV u ALL